Premier League Darts finale vanavond op RTL 7

Het is een historische editie van de Premier League geworden in 2015. Voor de eerste keer plaatst Phil Taylor zich niet voor de play-offs. Na tien jaar komt er een einde aan de perfecte reeks van The Power.

Voor het derde jaar op rij is Michael van Gerwen de speler die de reguliere competitie afsluit als lijstaanvoerder. Ook dit jaar was hij bij vlagen onnavolgbaar en als hij op volle toeren is, dan is hij gewoonweg door niemand te stoppen op het moment. Toch is er de laatste weken wel wat zand in de machine gekomen. Niet dat hij slecht speelt, zeker niet, maar hij liep toch tegen een paar nederlagen aan die je op voorhand niet had voorspeld. In de laatste zes wedstrijden verliest hij drie keer en speelt een keer gelijk. Hij blijft voor mij de topfavoriet, maar ik kan me heel goed voorstellen dat de rest zijn kansen proeft.

Raymond van Barneveld is de tegenstander van Mighty Mike in de halve finale. Barney stond er na negen weken beroerd voor. Zes puntjes slechts en nipt degradatie voorkomen. Barney heeft er sinds die dag wel echt de tanden ingezet. Zes overwinningen en een gelijkspel later en hij staat keurig in de play-offs. Als hij nog iets te bewijzen had, dan heeft hij dat wel gedaan de laatste weken. De critici kunnen de vileine pen weer even opbergen want de oude meester liet de afgelopen weken zien dan hij van iedereen kan winnen. Niet meer op de manier zoals hij dat in de zero’s deed; dominant en overweldigend, maar de nieuwe Van Barneveld is een sluipschutter geworden die geduldig de kansen afwacht en ze vervolgens ook pakt. Natuurlijk is hij de underdog tegen de groene machine, maar dat was hij ook in week 11 toen beide heren elkaar tegenkwamen in Aberdeen en toen won de Hagenaar toch met 7-3. De sleutel voor Van Barneveld ligt voor mij wel in het feit dat hij niet op een te grote achterstand mag komen in de partij. De geschiedenis leert dat Van Gerwen dan weg is en niet meer terug te halen is. De beide Nederlanders spelen overigens de tweede halve finale.

De eerste halve finale gaat tussen Dave Chisnall en Gary Anderson. Chisnall heeft deze Premier League eindelijk laten zien waartoe hij in staat is over een langere periode. In het verleden hebben we al vaker in wedstrijden gezien wat een goede speler hij is, maar deze Premier League heeft hij wel echt indruk gemaakt. Met nog één leg te spelen vorige week dacht ik echt dat hij als koploper zou eindigen. De 161-finish om 6-5 voor te komen was een briljante en ik heb er niet veel gezien die op een moeilijker moment kwamen. Toch levert Chizzy dan weer wel simpel de laatste leg in en daar schuilt ook een beetje het gevaar op deze play-off dag. Zonder dat ik er echt mijn vinger op kan leggen heb ik toch het gevoel dat wanneer de wedstrijden dicht bij elkaar zitten Chizzy het net niet gaat doen. Het zou wel een prachtig verhaal zijn als hij zijn eerste major wint in misschien wel het moeilijkste toernooi dat er is op de kalender.

Wereldkampioen Gary Anderson heeft een solide Premier League gespeeld. Hij was zeker niet iedere week goed, maar deed uiteindelijk wel genoeg om veilig de play-offs te halen. Ik wil eigenlijk altijd vol gas zien bij de Schot, maar dat zit er gewoon niet in bij hem. Hij zal deze week echter geen extra motivatie nodig hebben. In de reguliere competitie verloor hij twee keer van Chizzy en dat lijkt me genoeg stimulans om deze week te schitteren. De Gary Anderson van het afgelopen WK heb ik nog niet gezien, maar hij lijkt altijd het beste uit zichzelf te kunnen halen als hij een appeltje te schillen heeft met een tegenstander. Een finale tussen Anderson en Van Barneveld zal na het incident in Birmingham koren genoeg zijn op de molen voor beide heren. Maar ook tegen Van Gerwen wil Anderson altijd graag bewijzen dat hij niet onderdoet voor de Nederlander, kortom genoeg om over te praten de aankomende dagen.

Klik hier voor alle eerdere uitslagen en meer informatie over de Premier League Darts finale 2015

Barney:

Raymond van Barneveld staat voor de achtste keer in de halve finale, de eerste zes verloor hij. Vorig jaar won hij voor de eerste keer de halve finale en ook meteen de finale.
Het wordt voor Barney zijn 55e halve finale op een major (31 gewonnen, 23 verloren)

Mighty Mike:

Michael van Gerwen haalde altijd de halve finales en won ook altijd zijn halve finales. Mighty Mike verloor maar één keer in de play-offs van de Premier League; tegen Van Barneveld vorig jaar.
Het wordt voor MVG zijn 21e halve finale op een major (13 gewonnen, 7 verloren).
Van Gerwen heeft het hoogste finishpercentage dit jaar (47,87%)

Chizzy:

Het wordt voor Chisnall zijn vijfde halve finale op een major (3 gewonnen, 1 verloren)
De enige verloren halve finale was tegen een Schot; Robert Thornton.
Chisnall heeft 62 keer 180 gegooid deze Premier League, het record staat met 79 op naam van Gary Anderson (2011).

The Flying Scotsman:

Voor Gary Anderson wordt het de derde halve finale in de Premier League, hij speelt daarin voor het eerst niet tegen een Nederlander.
Het wordt voor Anderson zijn negentiende halve finale op een major (11 gewonnen, 7 verloren).
Niemand kreeg meer pijlen op de dubbel deze Premier League dan Anderson (236 stuks)

Algemeen

Slechts vier keer stonden de nummers één en twee van de reguliere competitie ook in de finale tegenover elkaar.
De nummer vier uit de reguliere competitie won de Premier League nog nimmer, de nummer één deed dat al zeven keer. De nummer twee al twee keer en de nummer drie eenmaal.
Het hoogste gemiddelde in de knock-out fase staat op 112,68 door Phil Taylor.

De play-offs van de Premier League en de Premier League Darts finale zijn vanavond live te zien vanaf 19.30 uur. De presentatie is in handen van Marcel Maijer. Co Stompé en Vincent van der Voort schuiven aan voor de analyses en het commentaar is van Frank Vischschraper en Jacques Nieuwlaat.

Filed in: Nieuws
 DVD algemeen
© 2020 Televisievolgen.nl. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.