Nationale Dodenherdenking 2016 live te volgen bij de NOS

De NOS doet vanavond rechtstreeks verslag van de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Het land staat stil bij de Nederlandse burgers en militairen die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties en vredesoperaties.

Hella de Jonge houdt voorafgaand aan de ceremonie op de Dam de 4 mei-voordracht in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Zij is de dochter van tekstschrijver Eli Asser en Eva Croiset, die de oorlog in de onderduik overleefden. Zij gaat vertellen over hoe de oorlog haar ouders heeft beschadigd en over de gevolgen die het voor de tweede generatie daarvan heeft gehad.

Ook wordt er geschakeld naar Utrecht, waar het verhaal van de curieuze oorlogsgeschiedenis van de Utrechtse Maliebaan centraal staat. In de oorlogsjaren woonden en werkten aan die straat zes mensen die de uitersten vormden op de ‘goed/fout’-schaal: van NSB-voorman Mussert en de Nederlandse SS’er Henk Feldmeijer tot verzetsleidster Marie-Anne Tellegen en aartsbisschop De Jong. Historicus en programmamaker Ad van Liempt schreef er een boek over en komt in een reportage aan het woord.

Verder praat presentator Annechien Steenhuizen met auteur Ronald Giphart. Hij schreef een verhaal over kardinaal De Jong en diens openlijke en daardoor levensgevaarlijke verzet tegen het nazi-bewind. Een van de sprekers is de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Het commentaar is van Jeroen Overbeek. De koning en koningin zullen ook aanwezig zijn om kransen te leggen.

NOS Nationale Herdenking 2016 is vanavond live te volgen op de volgende tijden en kanalen:
18.45-20.30 uur, NPO 2 en NOS.nl
19.50-20.23 uur, NPO 1 en NPO 3

Filed in: Nieuws
 DVD algemeen
© 2020 Televisievolgen.nl. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.