Interactieve televisie (iTV)

interactievetvTelevisie kijken waarbij je als kijker passief moet wachten op jouw programma behoort al jaren tot het verleden. Televisie is interactief geworden en de kijker veel meer ‘in control’. Een goede ontwikkeling voor de kijker en wat minder voor adverteerders, hun reclames kunnen immers steeds beter omzeild worden. Het nieuwe tv kijken beperkt zich ook niet tot slechts de televisie. Ook de smartphone, tablet en laptop zijn geschikt gemaakt om tv te kijken. Een korte review van de mogelijkheden bij de verschillende providers.

Om te beginnen kan interactieve tv (iTV) niet bij alle providers worden afgenomen. Digitenne, of een whitelabel oplossing van Digitenne, is niet geschikt voor interactieve tv. Providers als KPN Digitenne, Online.nl en Scarlet laten naar mijn mening kansen liggen op het gebied van tv en worden hier niet besproken. De kabel, DSL en glasvezel bieden wel mogelijkheden voor interactieve tv.

Interactief televisie kijken houdt simpelweg in dat er interactie is. Geen eenrichtingsverkeer meer, maar een soort dialoog tussen zender en ontvanger. De kijker kan zelf bepalen wat hij kijkt en wanneer en of hij doorspoelt of juist terugkijkt. Meer mogelijkheden dus en meer werk voor de provider, want het draait allemaal om bandbreedte. De provider met het beste netwerk wint de race en het is dus ook niet zo gek dat vrijwel alle providers fors investeren in hun infrastructuur.

Kabel
In Nederland kennen we enkele kabelaanbieders waarvan UPC en Ziggo de grootste zijn. Beide providers bieden al sinds jaar en dag interactieve tv aan. Het analoge product wordt afgebouwd en die bandbreedte, die overigens meer ruimte inneemt dan digitaal, wordt geïnvesteerd in digitale producten. Bij interactieve tv van de kabelaars horen uiteraard HD zenders standaard tot de mogelijkheden. Ook kan er gestemd worden op bijvoorbeeld The Voice of Holland en kunnen kijkers programma’s opvragen en films on demand kijken. De kabel loopt voorop. Vrijwel geheel Nederland beschikt over de kabel. Hierdoor is het voor bijna alle huishoudens in Nederland mogelijk om interactieve televisie via de kabel te kijken. En de prijzen vallen mee. Een nadeeltje toch; er is geen concurrentie. Iedere kabelaanbieder heeft zijn gebied waarin alleen hij diensten levert.

DSL
ADSL, een vorm van de DSL-techniek, is internet via de telefoonlijn. Interactieve televisie is goed mogelijk met ADSL alleen is bandbreedte hier echt een probleem. Een DSL verbinding kan in theorie 100 Mb/s aan maar in de praktijk zal de gemiddelde werkelijke snelheid zo rond de 10 Mb/s liggen. En dit is weinig… Gelukkig zijn de DSL aanbieders, denk aan KPN, Tele2, Telfort, XS4ALL en Online.nl, ook aan het investeren in een beter netwerk en codering. Momenteel bieden providers als KPN, XS4ALL en Tele2 al een ruim aanbod interactieve televisie aan met daarbij ook steeds meer zenders in HD. Maar zoals gezegd, zal DSL het zwaar te verduren krijgen op het gebied van bandbreedte. De methode legt het af tegen te kabel.

Glasvezel
Glasvezel is de toekomst. Althans, dat wordt al jaren beweerd. Ergens ben ik het hiermee eens alleen lijkt de aanleg van glasvezel tot nu toe te langzaam te verlopen. Slecht 25 procent van Nederland kan glasvezel krijgen en zelfs daarvan neemt niet iedereen het af. Dat gezegd hebbende, is glasvezel wel degelijk de enige methode die snelheden tot 500 Mb/s kan aanbieden op dit moment. Hiermee kan glasvezel als beste interactieve televisie met alle mogelijkheden aanbieden. Denk aan HDTV voor alle zenders, on demand kijken, online bibliotheken bijhouden, tablet en smartphone integreren en nog tal van andere zaken.

Interactieve televisie wordt nu nog benoemd als iTV of interactieve tv, maar over een aantal jaar zal het de standaard zijn en gewoon televisie genoemd worden net zoals we analoge tv al die jaren gewoon televisie genoemd hebben. Providers die niet over willen of kunnen op interactieve televisie zullen klanten mislopen, want uit ieder onderzoek blijkt dat tv nog steeds razend populair is en internet daarna pas komt.

Filed in: Overig
 DVD algemeen

Leave a Reply

Submit Comment

© 2020 Televisievolgen.nl. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.