De Zeven Zeeën 2015 (BNN)

Komen BN’ers in actie als ze zien hoe het eraan toe is met onze zeeën en oceanen? In BNN’s nieuwe avontuurlijke spelprogramma De Zeven Zeeën varen tien kandidaten drie weken lang op een zeilschip over de Middellandse Zee. In acht afleveringen worden ze getest op kameraadschap, creativiteit, doorzettingsvermogen en lef. Wie doorziet zijn medestrijders het best, speelt het spel tactisch en ontpopt zich als de beste actievoerder? De Zeven Zeeën wordt gepresenteerd door Floortje Dessing en is te zien bij BNN op NPO 3.

Voor Floortje Dessing is het presenteren van een avontuurlijk spelprogramma een heel nieuwe ervaring: ‘Vanwege het vertrek van Patrick Lodiers ben ik op het allerlaatste moment bij dit project gehaald. Een tv-programma maken met zo’n grote crew en tien kandidaten is een totaal ander vak dan wat ik normaal doe, maar heel boeiend om mee te maken. Het is leuk om vanaf de zijlijn te zien hoe de kandidaten zich tijdens het spel moeten aanpassen aan het leven op zee. Het mooie aan het programma vind ik dat zowel de deelnemers als de kijkers thuis worden geconfronteerd met de slechte situatie van onze zeeën: met zaken als overbevissing en de plastic soep in onze oceanen.’

De Zeven Zeeën is in samenwerking met Greenpeace tot stand gekomen. De kennis die de kandidaten tijdens de reis opdoen over onze oceanen zullen ze moeten inzetten tijdens de opdrachten die ze iedere aflevering voor hun kiezen krijgen. Zo gaan ze met kleine bootjes het water op om op een duurzame manier vis te vangen, ondervinden ze het effect van waterkanonnen aan den lijve en wordt hun volhardendheid met zware kettingen op de proef gesteld. Het programma is ontwikkeld door Anton Jongstra en Jan-Pieter Stafleu. Jongstra nam vorig jaar na tien jaar eindredactie afscheid van Wie is de Mol? om dit nieuwe spelprogramma te gaan maken voor BNN.

De Zeven Zeeën is vanaf maandag 30 maart 9 weken lang elke maandag te zien om 20:30 uur op NPO 3.

Patrick Martens is de winnaar van De Zeven Zeeën 2015

Kandidaten De Zeven Zeeën 2015

Het eerste seizoen speelt zich af in Italië. De kandidaten zijn: Daniel Boissevain, Niels Gomperts, Pepijn Lanen, Dian Liesker, Patrick Martens, Nicolien Sauerbreij, Bastiaan van Schaik, Lisa Smit, Anna Speller en Toprak Yalçiner.

Format De Zeven Zeeën 2015

Tien kandidaten reizen en slapen op een honderd jaar oud zeilschip en zakken gedurende acht afleveringen de Toscaanse en Sardijnse kust af. Onderweg voeren ze allerlei opdrachten uit, waarmee ze aan elkaar kunnen bewijzen wat ze als actievoerder waard zijn.

De eerste opdracht van elke aflevering is een Groepsactie, waarbij alle kandidaten een gemeenschappelijk belang hebben: namelijk het winnen van een vlag. Als er drie vlaggen zijn gewonnen (dus op z’n vroegst in aflevering drie), dan kan de groep als geheel doorgaan naar de volgende aflevering.

Halverwege de aflevering vullen de kandidaten het Logboek in. Ze beantwoorden daarin vragen over de zeeën, oceanen en actievoeren, maar ze krijgen ook vragen over elkaar. Bijvoorbeeld: “Wie is de leider van de groep?”. De naam die daarbij het vaakst wordt aangeklikt is daarmee automatisch het juiste antwoord en levert een punt op. Degene die bij deze vraag wordt aangewezen als ‘leider van de groep’, verdient daarmee zelf ook een punt omdat deze kandidaat zichzelf niet als antwoord kan aanklikken.

De drie kandidaten die bij het Logboek de meeste punten halen, spelen daarna de Driestrijd waarin ze tegen elkaar strijden om de winst van de aflevering. Soms krijgen ze hierbij hulp van de overige kandidaten, soms werken de anderen tegen.

Elke aflevering eindigt met de Selectie. Dan mag de winnaar van de Driestrijd als eerste kiezen wie hij of zij wil meenemen aan boord van het actieschip voor de volgende aflevering. Diegene mag op zijn of haar beurt ook iemand kiezen om mee te nemen naar de volgende aflevering. Enzovoort. Degene die uiteindelijk overblijft moet naar huis.

De negende aflevering is de finale waarin het publiek mag stemmen wie van de drie overgebleven kandidaten zich voortaan een échte actievoerder van Greenpeace mag noemen en mee gaat op een missie.

Afleveringen De Zeven Zeeën 2015

Aflevering 1
De kandidaten werden overgezet op een schip, waar ze de komende weken op zullen verblijven: de Reha. Daar kwam gelijk de eerste opdracht: vaar/zeil binnen 2 uur naar de haven van Portovenere te varen. Met deze opdracht kon een vlag verdiend worden. Dit lukte kandidaten en als er gedurende het programma drie vlaggen verdiend zijn, dan mogen de kandidaten er voor kiezen om de hele groep door te laten gaan naar de volgende aflevering. Vervolgens moest iedereen voor het eerst het Logboek invullen. De drie kandidaten die dit het best doen, zijn teamleider bij de Driestrijd. Dit waren Patrick, Lisa en Nicolien. Lisa en haar team wonnen de Driestrijd, waarmee Lisa automatisch door is naar de volgende aflevering. Uiteindelijk was het tijd voor de eliminatie. Lisa mag als eerste aangeven wie er meegaat naar de volgende aflevering en diegene mag dan ook weer iemand kiezen enzovoort, totdat er één iemand overblijft. De afvaller van de eerste aflevering was Dian Liesker.

Aflevering 2
De groepsopdracht was het overbrengen van de Nederlandse boodschap: De vis wordt duur betaald, via de 4 teams. Toprak en Bastiaan begonnen op de Toren van Pisa en moesten de boodschap via Chinese toeristen overbrengen aan Patrick en Daniël, die vervolgens via het spel Hints de boodschap eenvoudig over wisten te brengen aan Nicolien, Lisa en Pepijn. Zij maakten afbeeldingen van een vis, het handgebaar voor duur/prijzig en het afrekenen van iets bij een kassa. Niels en Anna wisten de boodschap niet te ontrafelen, dus geen vlag deze aflevering. Daniël, Patrick en Niels wonnen het Logboek. In de driestrijd werden zij vastgebonden door 1 teamgenoot. Vervolgens moesten de 3 overgebleven dames de teamcaptains proberen te bevrijden en degene die het langst vastgebonden wist te blijven won de opdracht. Niels zat in een grote autoband vastgebonden aan een ladder, waar hij ook nog eens op zat en de dames wisten hem niet los te krijgen. Niels is de winnaar en mocht al door. Uiteindelijk bleven Anna en Patrick over bij de eliminatie, maar Patrick heeft over alle afleveringen het Logboek het beste ingevuld en mocht door naar de volgende aflevering, waardoor Anna Speller is afgevallen.

Aflevering 3
De groepsopdracht is gelukt en zodoende heeft de groep hun tweede vlag verdiend. Bastiaan, Toprak en Pepijn hadden het Logboek het beste ingevuld. Toprak won ook de Driestrijd, die bestond uit het eerst vangen van vis en daarna het serveren van een visgerecht. Uiteindelijk bleven Bastiaan en Pepijn over bij de eliminatie. Bastiaan had het Logboek tot nu toe het beste ingevuld, waardoor Pepijn Lanen is afgevallen.

Aflevering 4
De groepsopdracht bestond uit het stelen van 3 chemische stoffen uit een lab en dat is de kandidaten gelukt, waardoor de derde vlag binnen is. Niels en weer Bastiaan en Toprak hadden het Logboek het beste ingevuld. De Driestrijd bestond uit het besturen van de Reha, het zeilschip, en degene die de meeste zeemijlen in die 2 uur aflegde had gewonnen. Nu had Niels het beste gevaren, had Bastiaan iets minder goed gevaren, maar met een redelijk aantal wind en had Toprak met zeer veel wind zeer slecht gevaren. Desalniettemin wist Toprak, mede door de grote hoeveelheid wind, de grootste afstand af te leggen. Uiteindelijk besloten de kandidaten unaniem om de vlaggen in te zetten, waardoor iedereen door is naar de volgende aflevering.

Aflevering 5
De groepsopdracht bestond uit het verzamelen van ‘locals’, die samen net zoveel zouden wegen op een levensgrote weegschaal als de bijvangst bij het vangen van 50 kilo garnalen. Dit lukte de kandidaten en toen werd er onthuld dat het ging om maar liefst 1000 kilo bijvangst, wat sterft en terug in zee wordt gegooid, wanneer er 50 kilo garnalen wordt gevangen. De driestrijd ging tussen Nicolien, Bastiaan en Toprak en bestond uit een triathlon van hardlopen, zeilen en zwemmen. Het kon dan ook bijna niet anders dat de Olympische kampioene Nicolien de driestrijd, zij het nipt, wist te winnen ten koste van Toprak. Bastiaan was bij het hardlopen al vroeg uitgeschakeld voor de winst. Bij de eliminatie bleven uiteindelijke de driestrijd verliezers Toprak en Bastiaan over. Beide hebben het Logboek erg goed ingevuld en het bleef dus spannen tot het bittere eind. Ten slotte moest Toprak de Reja en het programma verlaten.

Aflevering 6
De groepsopdracht bestond uit het vinden van het ene team door het andere team. Die zaten in een oud schoolgebouw en hadden een webcam op hun gericht, waarna ze via dat beeld wat de andere kandidaten zagen bekend moest maken waar zij verbleven. Het is de groep gelukt om elkaar te vinden. In de Driestrijd namen Nicolien, Patrick en Niels het tegen elkaar op. Eerst moesten ze een stuk zwemmen en daarna nog door een doolhof rennen om vervolgens bij Floortje aangekomen hun tijd zo goed mogelijk schatte. Als je er als eerste was mocht je drie keer raden, de nummer twee mocht twee keer raden en de laatste mocht één keer raden. Nicolien kwam als laatste aan, maar wist haar tijd op 8 seconden afstand te schatten en won hiermee de Driestrijd. De eliminatie ging tussen Patrick, veelvuldig winnaar van het Logboek, en Lisa. Dit was meteen duidelijk, Lisa had het Logboek het minst goed ingevuld overall en moest naar huis.

Aflevering 7
De groepsopdracht bestond uit het maken van een muurschildering waaruit de boodschap naar voren kwam die in het filmpje van Greenpeace te zien was. Dit gingen over het overbevissen van de oceanen, waardoor haaien voedsel kwijtraken en hoe haaien worden gevangen en gemarteld, alleen voor hun vinnen. Het was de groep niet gelukt. Patrick, Daniël en Niels speelden in de Driestrijd, waarin ze gingen afdalen in de diepste grot van Europa, ruim 295 meter diep. Niels en Daniël gingen beide tot de maximale afstand van 40 meter en Patrick ging voor de groep tot 19 meter. Nicolien en Bastiaan kozen voor Niels als winnaar en zo bleven Patrick en Bastiaan als laatste over. Bastiaan had het Logboek net iets slechter ingevuld en is zo de een na laatste afvaller voor de finale.

Aflevering 8
De groepsopdracht bestond uit het echt actievoeren voor Greenpeace en daarmee het Italiaanse nieuws of de krant halen. De groep besloot zich als bevuilde zee te laten bodypainten en zo de straat op te gaan. Uiteindelijk hebben ze, al dan niet na de reclame, de uitzending van het journaal gehaald. Nicolien, Daniël en Patrick hebben het Logboek gewonnen en spelen de Driestrijd. Hierin moesten de kandidaten een enorme vlag beschilderen. Vervolgens moesten ze uit een helikopter in het water springen en naar een bootje toe zwemmen. Met dit bootje gingen ze op zoek naar een groot schip, wat ze moesten enteren. Eenmaal op het grote schip was het de bedoeling dat de enorme vlag vastgemaakt werd en over dek gegooid, zodat het voor iedereen te zien zou zijn. Nicolien wist dit het eerste te realiseren. Niels en Patrick bleven als laatste over in de eliminatie, maar Patrick ging met een verschil van 1 punt door naar de finale en zo viel Niels Gomperts in de één na laatste aflevering af.

Aflevering 9 – De Finale
Deze aflevering stond de finale van De Zeven Zeeën centraal en kwamen de finalisten en wat oud-kandidaten bij elkaar in een studio om over het programma terug te blikken. Floortje Dessing presenteerde de uitzending en vanaf het begin kon er middels SMS gestemd worden op de 3 finalisten. De kijker thuis bepaalde dus wie het programma zou winnen. Er was nog wel een groepsopdracht en die bestond uit het volgende: de kandidaten werden vanaf het Greenpeace-schip Arctic Sunrise met een speedboot weggebracht en ze moesten zelf weer terug varen naar het grote schip. De mislukte totaal, aangezien ze na een korte tijd al recht op Engeland aan het varen waren. Bij de uitslag werd bekendgemaakt dat de winnaar maar met 1 procent verschil had gewinnen en dat Daniël het niet was. Patrick Martens won ten koste van Nicolien Sauerbreij De Zeven Zeeën.

Kijkcijfers De Zeven Zeeën 2015

Aflevering Uitzenddatum Kijkcijfers Afvaller
1 30 maart 438.000 Dian Liesker
2 06 april 279.000 Anna Speller
3 13 april 234.000 Pepijn Lanen
4 20 april 151.000
5 27 april 338.000 Toprak Yalciner
6 04 mei 287.000 Lisa Smit
7 11 mei 249.000 Bastiaan van Schaik
8 18 mei 293.000 Niels Gomperts
9 25 mei 392.000

De Zeven Zeeën is vanaf maandag 30 april elke maandag te zien om 20:30 uur op NPO 3.

Filed in: Programma's Tags: , ,
 DVD algemeen
© 2020 Televisievolgen.nl. All rights reserved. XHTML / CSS Valid.